Yoga en mindfulness voor studenten met stress en burn-out klachten

Als je studeert, kan het lastig zijn je eigen weg te vinden en ervaar je soms spanning en stress, of blijf je maar piekeren.
Hoe bied je bijvoorbeeld de gestelde eisen vanuit je opleiding het hoofd? Hoe kun je je zekerder voelen en minder gespannen? Hoe kun je de sociale en mentale druk vanuit social media hanteren? Hoe kom je meer uit je hoofd en in je lichaam en slaap je beter? Hoe kan je gemakkelijker omgaan met veel mogelijkheden en prikkels en jezelf vertrouwen?
Kortom, hoe blijf je als student in deze uitdagende tijd fysiek, emotioneel en mentaal gezond?

Stress- en (pré)burn-out klachten bij jongeren die studeren, komen steeds meer voor. Yoga (inclusief ademtechniek en mindfulness) die specifiek gericht is op deze klachten kan ondersteuning bieden. In dit programma leer je hoe je je eigen zenuwstelsel kan kalmeren. Hoe je door ademregulatie werkt aan stressreductie, en hoe je vanuit empowerment (waaronder grenzen stellen) je gedachtes kan herkaderen die leiden tot een positief ik-gevoel en hernieuwd zelfvertrouwen.

Onderdelen:

  • Het ontdekken van de relaties tussen emoties, gedachten en fysieke spanning via diepe bindweefselstretches die langer aangehouden worden. Zie ook yin yoga.
  • Het aanleren van ademhalingstechnieken die spanning ontladen en letterlijk ruimte creëren, en intrainen van ademhalingsoefeningen die het zenuwstelsel kalmeren (het sympathisch stelsel -fight/flight systeem tot rust brengen).
  • Leren omgaan met piekeren en gevoelens van zinloosheid en ‘niet voldoen’, via mindfulness training en acceptance therapie.
  • Het opnieuw leren ervaren zelf “in charge” te zijn/opties te hebben (waarbij yoga een simulatie is van de werkelijkheid). 
  • Kwaliteiten als zelfcompassie, vriendelijkheid en nieuwsgierigheid in te brengen (en te plaatsen tegenover ‘presteren’ en ‘moeten’). Meditatie en visualisatie als tool voor empowerment en positief zelfbeeld.
  • Het ontwikkelen van zelfkennis en reflectie in een groep. Opnieuw verbinding voelen en te focussen op gezamenlijk bewegen en niet op perfecte alignment van de houdingen.
  • Omgaan met spanning, pijn, emoties, door mogelijkheden te bieden om meer “mindful” te worden (in de yogahouding) door de aandacht te richten op gewaarwordingen (fysiek, emotioneel, energetisch) en deze zonder interpretatie, neutraal te observeren. Daarbij grenzen (opnieuw) te kunnen voelen en aanvaarden. Leren verdragen enerzijds en leren handelen anderzijds.
  • Automatische reacties ontdekken. Yoga fungeert hier steeds als simulatie van de werkelijkheid waarin de student (door cues van de trainer) bewust kan worden van zijn of haar reacties op stress (fysiek en/of emotioneel ongemak).
  • Fysiek te ontladen, door eerst het lichaam – op niveau- te activeren en daardoor gemakkelijker spanning te kunnen loslaten. 
  • Psycho-educatie met betrekking tot stress en fysieke reacties in het lichaam.

Het programma bestaat uit 10 bijeenkomsten (8 x praktijkles en 2 x theorie/psycho-educatie) van 60 minuten verspreid over 11 weken.
Data: donderdagen 22, 29 september, 6, 13, 22, 27 oktober, 3, 10, 17, 24 november, 1 december van 17.00 – 18.00 uur.
Kosten: €125,- all-in
Locatie: Bluebirds Oost
Wil je toch liever één op één coaching? Zie hier de mogelijkheden.

Reacties van studenten. of Aanmelden Of neem contact op voor meer informatie.

%d bloggers liken dit: