Yoga en mindfulness voor studenten met stress en burn-out klachten

De huidige tijd voor studenten kent vele uitdagingen. De lange maanden van lockdown hebben sluimerende stressklachten verergerd en jonge mensen vereenzaamd. Het missen van aansluiting met leeftijdgenoten en fysiek contact in de buitenwereld, in combinatie met een studiedruk, heeft daarbij vaak geleid tot gevoelens van zinloosheid en tegelijkertijd een hoog spanningsniveau in het lichaam.
Ook nu de opleidingen weer fysiek van start gaan, is het lastig de eigen weg te vinden als jongvolwassene, richting te kiezen binnen vele mogelijkheden en prikkels, de door de opleiding gestelde eisen het hoofd te bieden, de sociale en mentale druk van social media te hanteren, om kortom fysiek, emotioneel en mentaal gezond te blijven. 

Stress- en (pré)burn-out klachten bij jongeren die studeren, komen steeds meer voor. Yoga (inclusief ademtechniek en mindfulness) die specifiek gericht is op deze doelgroep kan ondersteuning bieden. Het programma is gericht op kalmeren van het zenuwstelsel, stressreductie door ademregulatie, empowerment (waaronder grenzen stellen) en gedachtes herkaderen die leiden tot een positief ik-gevoel en hernieuwd zelfvertrouwen.

Onderdelen:

  • Het ontdekken van de relaties tussen emoties, gedachten en fysieke spanning via diepe bindweefselstretches die langer aangehouden worden. Zie ook yin yoga.
  • Het aanleren van ademhalingstechnieken die spanning ontladen en letterlijk ruimte creëren, en intrainen van ademhalingsoefeningen die het zenuwstelsel kalmeren (het sympathisch stelsel -fight/flight systeem tot rust brengen).
  • Leren omgaan met piekeren en gevoelens van zinloosheid en ‘niet voldoen’, via mindfulness training en acceptance therapie.
  • Het opnieuw leren ervaren zelf “in charge” te zijn/opties te hebben (waarbij yoga een simulatie is van de werkelijkheid). 
  • Kwaliteiten als zelfcompassie, vriendelijkheid en nieuwsgierigheid in te brengen (en te plaatsen tegenover ‘presteren’ en ‘moeten’). Meditatie en visualisatie als tool voor empowerment en positief zelfbeeld.
  • Het ontwikkelen van zelfkennis en reflectie in een groep. Opnieuw verbinding voelen en te focussen op gezamenlijk bewegen en niet op perfecte alignment van de houdingen.
  • Omgaan met spanning, pijn, emoties, door mogelijkheden te bieden om meer “mindful” te worden (in de yogahouding) door de aandacht te richten op gewaarwordingen (fysiek, emotioneel, energetisch) en deze zonder interpretatie, neutraal te observeren. Daarbij grenzen (opnieuw) te kunnen voelen en aanvaarden. Leren verdragen enerzijds en leren handelen anderzijds.
  • Automatische reacties ontdekken. Yoga fungeert hier steeds als simulatie van de werkelijkheid waarin de student (door cues van de trainer) bewust kan worden van zijn of haar reacties op stress (fysiek en/of emotioneel ongemak).
  • Fysiek te ontladen, door eerst het lichaam – op niveau- te activeren en daardoor gemakkelijker spanning te kunnen loslaten. 
  • Psycho-educatie met betrekking tot stress en fysieke reacties in het lichaam.

Het programma bestaat uit 8 tot 10 bijeenkomsten van 60 minuten verspreid over 10 weken. Ook één op één coaching behoort tot de mogelijkheden.

Reacties van studenten.

Ik wil deze training aanvragen .

Neem contact op voor meer informatie.

%d bloggers liken dit: