50 uur Yoga Verdiepingstraining

Duik in de wereld van yoga! Een Verdieping puur voor jezelf!

In vijf weekends verspreid over drie maanden duiken we in de wereld van asana’s, filosofie, pranayama, meditatie, anatomie, fysiologie en energie.

Omdat we de groep klein houden (maximaal 12 deelnemers) is er ruimte voor persoonlijke aandacht in een veilige setting en kunnen we van elkaar leren. Tussen de weekends door ga je aan de slag met theorie-opdrachten, praktische opdrachten en reflectie. Buiten de weekends om kom je 1 keer bijeen met je intervisiegroepje. Dus…

 • Wil je meer weten over de Yoga filosofie en geschiedenis en weten hoe je deze oude wijsheid in kan passen in je dagelijks leven?
 • Wil je leren hoe al die bekende houdingen nu eigenlijk echt uitgevoerd moeten worden? De techniek, alignment en aanpassingen?
 • Wil je begrijpen wat het doel is van yoga asana’s? Meer weten over chakra’s en energie in de asana’s?
 • Wil je meer weten over zonnegroeten en bekende series? En verschillende stromingen (vinyasa, astanga, yin etc.)?
 • Wil je je eigen yoga practice een ‘boost’ geven en handvatten meekrijgen voor thuis, toegespitst op jouw situatie?
 • Wil je (leren) mediteren en meer aan mindfulness doen?
 • Wil je meer anatomische en fysiologische kennis en snappen wat er gebeurt op een fysiek level als je aan yoga doet, zowel in yin als in yang asana’s?
 • Wil je meer weten over het hoe, wat en waarom van ademhalingsoefeningen?
 • En wil je meer leren over jezelf? Aan de slag gaan met persoonlijke doelen?  
 • Ben je fan van yoga maar wil je geen teacher worden? (Alle niveaus zijn welkom!)

Dan is deze training iets voor jou!

Deze training kan je leven blijvend verrijken en is een groot cadeau aan jezelf!

Wat krijg je:

 • Een combinatie van Theorie & Doen.
 • Een mogelijkheid om je te verdiepen in je eigen karakter en gewoontes, en yoga in je leven te brengen op een manier die bij jou past.
 • Persoonlijke aandacht in een kleine groep.
 • Een werkboek met praktische opdrachten die je helpen je eigen oefen ritueel op te bouwen.
 • Veel oefeningen en handvatten om te mediteren voor thuis.
 • Veel oefeningen en handvatten voor ademhalingsoefeningen voor thuis.
 • Een studiegroep waarin je ervaringen kan delen.
 • Een start met het bestuderen van de oude leefwijze en richtlijnen van het achtvoudige pad van Patanjali.
 • Oude filosofie, gekoppeld aan moderne psychologie.
 • Opdrachten om traditionele yoga wijsheden naar onze moderne tijd te vertalen, mogelijkheden om te oefenen en te kijken wat het je oplevert.
 • Een periode van oefening en zelfreflectie die blijvend je yoga practice, zowel thuis, als in de lessen op de yogaschool- verbetert en verdiept.
 • Een bredere basis van waaruit je kan besluiten of je een teacher training wilt doen of niet. Beginnende Yogi’s zijn welkom!
 • Thee, werkboek.

Certificaat. (Voor beginnende yoga leraren die geregistreerd staan bij de Yoga Alliance telt deze training mee als Continuing Education).

Ieder weekend start met een yang practice en sluit af met een yin practice.

Data en tijden (onder voorbehoud i.v.m. corona virus)

Weekends: 12/13 september, 3/4 oktober, 24/25 oktober, 21/22 november, 12/13 december.
Zaterdag: 12.15 – 18.15 uur.
Zondag: 14.00– 18.00 uur.

Kosten

€569,- (incl. btw)
Early Bird (t/m 30 juni): €499,- (incl. btw)
Aanbevolen literatuur wordt later bekend gemaakt.

Locatie: Bluebirds Oost
Aanmelden

Ik wil me aanmelden voor de 50 uur Yoga Verdiepingstraining.

Hieronder vind je meer informatie over de training. Voor vragen, neem contact op.

Kijk ook dit filmpje

Filosofie
In deze vijf weekenden gaan we dieper in op de vraag “Wat is yoga?” Aan bod komen de verschillende definities (verbinding, vereniging, ontsnapping aan het lijden) en uitgangspunten. Wat is de wisselwerking tussen lichaam en geest? Wat is non-dualisme? We behandelen kort de ontstaansgeschiedenis, aan bod komt: Veda’s, Vedanta, Hatha Yoga Pradipika, Misore. We kijken naar stromingen: klassiek, post klassiek, modern. We besteden ruim aandacht aan “Het achtvoudige pad van Pantanjali” (uit de yoga sutra’s) waaronder de “Yama’s” en de “Niyama’s”. We combineren dit met moderne psychologie. Tot slot leer je iets over soorten yoga: Jnana yoga, Raja Yoga, Bhakti Yoga, Kharma yoga en begrippen als ‘Klesha’s, Kosha’s, chakra’s en Guna’s’.

Asana (yang en yin)
We behandelen 15 bekende “yang” asana’s (zowel staande houdingen, zittende houdingen en inversies, desgewenst de hoofdstand). Per houding kijken we naar de bijbehorende alignment, naar de spieren, alignment van de botten, de anatomische richting en de variaties, specifiek voor jóuw lichaam. Ook komen per asana chakra’s en begrippen als “vayu’s” (energierichtingen) aan bod.

We zullen enkele veel voorkomende series doornemen en de diepere betekenis van de zonnegroet.

Daarnaast bestuderen we een selectie van Yin asana’s en hun doel, zowel fysiek als in relatie tot mindfulness. Hierbij komt in het kort de Chinese meridiaan theorie voorbij.

Fysiologie

Hoe werkt het ademhalingsstelsel en hoe gebruiken we ademhalingsspieren in de houdingen? Wat is het zenuwstelsel ( het fight/flight systeem en rest/digest systeem), wat doet yoga met het zenuwstelsel? Wat doet yoga met onze hormoonbalans? Wat heeft voeding met yoga te maken?

Anatomie

We kijken naar spieren, botten, gewrichten, bindweefsel en fascia. Wat zijn nu eigenlijk de ‘core’ spieren? Wat zijn anatomische richtingen (we behandelen extensie, flexie, adductie, abductie, rotatie)

Pranayama en Meditatie

We gaan een aantal verschillende ademhalingsoefeningen doen en behandelen het verschil met pranayama. We kijken naar ademhalingstechnieken als voorbereiding op mediteren. Je krijgt handreikingen voor verschillende manieren van mediteren. Wat zijn bandha’s?, Wat is mantra? Wat is Prana? Wat is Chi? We bespreken meerdere doelen en handvatten en voor thuis.

Over Nanda van Praag

Nanda van Praag is docent in hart en nieren en gaf jarenlang les op het gebied van zelfontwikkeling en reflectie, dramatische vorming en muziek. Na het reguliere onderwijs gooide zij het roer om, werkte in de horeca en volgde vele yoga teachertraingen (waaronder vinyasa, hatha, yin, yogatherapie, alignment en adjustments) en opleidingen op het gebied van psychosociale en medische basiskennis. Nanda van Praag is yogadocent, integratief counselor en yin therapeut. Bij Bluebirds gaf zij meer dan 700 lessen. Meer lezen.

%d bloggers liken dit: